Podcast Nedir ve Nasıl Yapılır?
Podcast; internet üzerinde yayınlanan sesli içeriklerdir. Bu yazıda podcastin nasıl yapıldığını anlattım. Podcast yayını yapmak için hazırlık, kayıt, yayınlama gibi birden fazla aşama vardır. Tüm bu aşamaların detaylarından bu yazıda bahsedeceğim.
Podcast Nedir?
Podcast, bir ses kaydının internet ortamındaki farklı platformlar üzerinde yayınlanmasıyla yapılan bir yayıncılık türüdür. Sesinizi telefonla veya gelişmiş mikrofon ve ses ekipmanları ile kaydedebilir, ses düzenleme yazılımlarında düzenledikten sonra telefonunuz veya bilgisayarınız üzerinden yayınlayabilirsiniz. Podcast nasıl kaydedilir, podcast nasıl montajlanır ve podcast nasıl yayınlanır sorularına geleceğim.
Öncelikle kavramın çıkış noktasını ele alalım: Podcast, Apple’ın 2000 yılında geliştirdiği müzik çalar olan ‘ipod’ ile İngilizce’de ‘yayıncılık’ anlamına gelen ‘broadcast’ kavramlarının birleşmesi ile ortaya çıkmış. Podcast kavramını ilk kez kullanan kişi 2004 yılında The Guardian Gazetesi köşe yazarı Ben Hammersly olmuş. 2004 yılı podcast için dönüm noktası olmuş. Çünkü 2004 yılında Apple’ın ‘‘podcastler’’ uygulaması iTunes’da yayınlanmış ve böylelikle podcast yayıncılığı kısa bir sürede Amerika ve Avrupa’da popüler hale gelmiştir. Öyle ki, her yıl dünya genelinde en çok kullanılan kelimeyi ‘yılın kelimesi’ olarak ilan eden Oxford Amerikan Sözlüğü, 2005 yılında ‘podcast’ kelimesini ‘yılın kelimesi’ olarak duyurmuş.
Podcast özü itibariyle internette yer alan dizi halindeki sıralı ses yayınlarının farklı cihazlardan takip edilebilmesi demek. Bu yayınların içeriği, konsepti, hosting ve dağıtım süreçleri, reklam ve pazarlaması gibi bütün süreçleri ele aldığımızda ”Podcast Yayıncılığı” ortaya çıkıyor. Buna da kavramın İngilizce’si olan ”Podcasting” diyenler oluyor.
Podcast içeriklerine baktığımızda, genel olarak iki kişinin karşılıklı sohbeti veya röportajı olmakla birlikte tek kişinin konuştuğu kayıtlar da mevcut. İçerisinde doğadan sanata, bilimden müziğe, sinemadan geyik muhabbete kadar pek çok temanın işlendiği bu kayıtlar; çok sayıda farklı platformda yayınlanıyor ve ilgilisine ulaşmayı bekliyor.
Podcastin Türkçesi Nedir?
Podcast kavramın başındaki ‘pod’ kelimesi ”küçük kapsül” anlamına geliyor. ”Cast” ifadeside ”yayıncılık” kelimesinden geldiği için; kavramın Türkçesi olarak ”küçük kapsül yayını, pod yayını” gibi ifadeler kullanılıyor. Bence bunlar tam anlamıyla karşılamıyor. Podcast nerdeyse tüm dillerde kendi ismiyle bilinir oldu. Bu sebeple illa ki Türkçesini bulmaya çalışmak, zorlama öneriler çıkmasına sebep oluyor. Daha önce başkası önerdi mi bilmiyorum ama benim önerim de ”sesli blog” oldu. Öte yandan ”dijital radyo, yeni nesil radyo” gibi öneriler söz konusu.
Podcast Nasıl Kaydedilir?
Podcast kaydetmek için cep telefonunuzun ses kaydedici uygulamasını da kullanabilirsiniz, podcast kayıtlarınıza özel ekipmanlarla dolu bir stüdyo da kurabilirsiniz. Bunun bir sınırı yok. Konu ses kaydetmek olunca çok basit de olabiliyor çok kapsamlı da. Elbette işin bütçesi de ortaya çıkan sesin kalitesi de aynı olmuyor.
Podcast kayıtlarını kaç kişi ile kaydedileceği sorusu önem kazanıyor. Çünkü tek kişilik kayıtlarda sadece telefon yeterli olurken, iki kişilik kayıtlarda telefonunuza ikili yaka mikrofonu almanız gerekiyor.
Daha iyi bir ses kalitesi istediğinizde tek başınıza iken bir USB mikrofon yeterli olacaktır. Rode NT-USB, Audio Technica AT2020 USB modellerini kullanmaktayım ve son derece memnunum. Bunun dışında son dönemde Shure markasının piyasaya sürdüğü XLR/USB mikrofon olan Shure Mv7 de ideal bir mikrofon olarak karşımıza çıkıyor. Çünkü bu usb mikrofonu direkt bilgisayarınıza bağlayarak kullanabilirsiniz ancak eğer ileride mikrofon sayısını arttıracak olursanız xlr girişinden de ses kartına veya ses mikserine bağlama şansına sahipsiniz. Yukarıda yazdığım usb mikrofonları ne yazık ki mikser veya ses kartına bağlama şansınız yok.
Birden fazla konuşmacı içeren podcast kayıtlarınızı ise mutlaka bir ses kaydedici, ses kartı veya ses mikseri aracılığıyla bilgisayara aktarabilirsiniz. Bu mini bir stüdyo kurmak gibidir. Bu bağlamda önerim rodecaster pro cihazı olacaktır.
Podcast Nasıl Yayınlanır?
Podcast içerikleri direkt Spotify, Apple Podcast ve Google Podcast’e yüklenmez. Bir Hosting platformuna yüklenmekte ve sonrasında o platformdan alınan RSS kodu ile Spotify, Apple ve Google’a dağıtılmaktadır. Hosting sitelerinin belli paketleri ve sundukları hizmetler vardır. Ancak podcast hosting hizmetini ücretsiz olarak sunan Anchor isimli platform, 2019 yılında Spotify tarafından satın alınmış ve 2023 yılında ismini ”Spotify for Podcasters” olarak değiştirmiştir. Sunucu olarak Anchor’u tercih ederseniz ki ücretsiz ve kullanışlı, ilk bölümünüzü yükledikten sonra direkt olarak Spotify’a göndermektedir. Diğer platformlara dağıtım için ise size bir RSS kodu vermektedir. Bu kod ile podcastinizi aynı zamanda web sitelere de entegre etmeniz mümkündür.