Youtube CEO’su İstifa Etti! Reklam Gelirleri Azaldı mı?
YouTube’un CEO’su Susan Wojcicki istifa etti. Bu üst düzey istifa, YouTube’un reklam gelirinin düşmesinden sonra geldi. 2022 yılının son çeyreğinde düşüş gösteren Youtube gelirleri, reklam verenlerin farklı platformlara geçiş yaptığını düşündürüyor.
Shorts, Music, Podcast alanlarında farklı yatırımlarla kendini sürekli güncellemeye çalışan Youtube’un, son dönemlerde içerik üreticilere sunduğu geliri de azalttığı söyleniyor. Burada bir yanlış algıyı düzeltmek lazım. İçerik üreticiler Youtube’dan para kazanmıyor; Youtube da içerik üretici de, reklam verenden kazanıyor. Dolayısıyla reklam gelirlerinin azalması demek, markaların ya da bireylerin Youtube üzerinden yaptıkları reklam harcamalarının düşmesi demek. Bu durumun pek çok sebebi olabilir. Sonuçta günümüzde hem içerik üreticiler hem de Youtube reklam gelirinden pek memnun değil!
Dijital pazarlama alanında Facebook, Google ve Tiktok arasında ciddi bir rekabet olduğu biliniyor. Reklam veren kurum ya da bireylerin bu bağlamda neden Youtube’u daha az tercih ettikleri araştırılması gerekiyor. Youtube, içerik üreticilerini teşvik etmek ve sürdürülebilirliği sağlamak adına çok farklı gelir modellerini platforma dahil ediyor. Katıl, SüperChat o modellerinden ilk akla geleni.
Youtube Katıl, SüperChat Özellikleri
Youtube’un bu rekabette daha etkili olabilmek adına çeşitli gelir modelleri sunmaya çalıştığını gözlemliyoruz. Bu modeller arasında ücretli üyelik sistemi ”katıl aboneliği” veya bahşiş ödeme sistemi ”süper teşekkür”, ”süper sohbet” gibi özellikler sunuluyor.
Bu modellerden gelir elde edebilmek için Youtube’da bağlı bir kitle oluşturmak gerekiyor. Bunun dışında çok sayıda içerik üreticisinin düşüncesine göre YouTube üzerinden elde edilen organik reklam geliri, son dönemlerde düşüş eğiliminde. Çünkü Youtube önceki yıllarda olduğu kadar reklam yatırımı elde edemiyor. Platformların çoğalması, uzun videoların eskisi kadar rağbet görmemesi, çok fazla video içeriğinin bulunması gibi nedenlerin bu durum üzerinde etkisi olabilir.
Kısa ve dikey format videolar, son dönemlerde popüler hale geldi ve yatay video formatı ile bildiğimiz Youtube da bunun farkında!
Youtube, Shorts Videoları ile Rekabette Yerini Alıyor
Youtube, uzun video içeriklerini barındıran bir servis olarak Instagram ve Tiktok’tan teknik olarak farklı bir içerik barındırıcısı. Ancak son dönemlerde kullanıcılarda kısa ve dikey video izleme tutkusu arttığı için Youtube da buna ayak uydurmaya başladı ve ‘shorts’ videolarını duyurdu.
Ancak Youtube Shorts videolardan 2023 Şubat ayına kadar gelir elde etmek mümkün olmadı. Bu durum içerik üreticilerin Instagram ve Tiktok’a ağırlık vermesine sebep oldu.
Youtube içerik üreticilere Şubat 2023 itibariyle Shorts üzerinden gelir elde edebileceklerini duyurdu. Ancak Shorts gelirleri, normal/uzun video içeriklerinden farklı bir model olarak tasarlandı.
Youtube’da normalde bir videonun izlenme süresine göre, reklam gösterim sıklığı bulunuyor. Gösterilen reklam oranında içerik üretici reklam gelirinden pay alıyor. Burada içerik üreticinin içeriğin tümü üzerinde hak sahibi olması gerekiyor. Örneğin videoda bir şarkı kullanıldığında, reklam geliri o şarkının sahibine ödeniyor.
Ancak Shorts videoların reklam modeli daha farklı. Videoların izlenme sayısı üzerinden toplam gelir havuzundan izlenme sayısına oranla içerik üreticilere pay dağıtılması mantığı ile çalışıyor. Burada hedef kısa videonun daha fazla görüntülenebilmesi için çaba harcamak. Shorts videolarda içerik üreticilerin telif hakkına tabi olan farklı içerikleri yayınlamaları konusunda da özgür oldukları açıklandı.
Gelişmeleri değerlendirmeye devam edeceğim.