Youtube’dan Para Kazanmak Artık Daha Kolay!

Binlerce içerik üreticinin bulunduğu Youtube platformunda video yayınlayarak gelir elde ediliyor. Ancak video yayınlayan her kanalın gelir elde etmesi söz konusu değil. Gelir elde edebilmek için öncelikle Youtube İş Ortağı Programına katılmanız gerekiyor. Bu programın gerekli prosedürlerini tamamladıktan sonra Youtube yayınladığınız videolara attığı reklamlardan size pay ödüyor. Aslında Youtube’dan para kazanmak dediğimiz şey; Youtube aracılığıyla reklamlardan para kazanmak.
Youtube’da gelir elde edebilecek seviyeye gelmek için son 1 yıl içinde 4000 saat toplam izlenme süresi ve en az 1000 abone gerekiyordu. Ancak alınan son karara göre bu sayılar biraz azaltıldı ve bana göre içerik üreticilerin sayısının artması hedeflendi. İzlenme süresi ve abonelik sayılarının azalmasının yanında son 90 günde herkese açık 3 adet video yayınlama şartı getirildi.

3000 Saat İzlenme ve 500 Abone Yeterli Olacak
Buna göre Youtube’dan para kazanmak için; videolarınızın toplam izlenme süresinin son 1 yıl içinde 3000 saat olması, en az 500 abonenizin bulunması, son 90 gün içinde 3 adet herkese açık (gizli ya da liste dışı olmayan) video yayınlamış olmanız; kanalınızın Youtube İş Ortağı programına dahil olmasını sağlayacak. Bu aşamadan sonra ürettiğiniz tüm içeriklerde reklam gelirleri elde edebileceksiniz. Tabii ki telifi size ait olmayan içerikler yayınlamamanız gerekiyor. Videolarınızda kullandığınız müzik vs. materyallerin de telifini satın almanız veya telifsiz müzikler kullanarak içeriklerinizi oluşturmanız öneriliyor. Bu bağlamda Youtube Audio Library gibi ücretsiz bir kütüphane de içerik üreticilere sunuluyor.
Youtube’da Shorts Yayınlamak Para Kazandırır mı?
Bir de son dönemlerde sunulan kısa video içerikleri var. Tiktok ile başlayan, Instagram Reels ile devam eden kısa/dikey video akımı, Youtube’da da shorts ismiyle sürüyor. Buna göre içerik üreticiler Youtube’da dikey formatta 60 saniyelik video yayınlayabiliyor. Bu özellik ilk sunulduğunda Shorts videolardan gelir elde etmek mümkün değildi. Youtube bir kaç ay önce duyurduğu karara göre Shorts videolardan farklı bir gelir modeli sunulduğunu açıkladı. Bu karara göre: ”Shorts videolar toplam izlenme sayısına göre, gelir havuzundan pay elde edecek” şeklindeydi.
Normal videolardan son 1 yıl içinde 3000 saati tamamlayamayacağını düşünen, sadece shorts videolar yayınlayan içerik üreticiler için Youtube alternatif bir koşul sunuyor. Buna göre son 90 gün içinde 3 milyon shorts video görüntülemesi sağlayanlar da Youtube İş Ortağı Programına dahil olabilecek. Bu koşul da 10 milyon görüntüleme sayısından 3 milyona indirildi.
Yakında Türkiye’de de Uygulanacak
YouTube bu yeni kuralları pek çok ülkede uygulamaya aldı. Yakında Türkiye’de de uygulamaya koyması bekleniyor. Türkiye çok sayıda içerik üreticisi ile Youtube için önemli ülkelerden biri olarak değerlendiriliyor.

YouTube’dan Gelir Elde Etmenin Başka Yolları Var mı?
Youtube İş Ortağı programı dışında farklı gelir modelleri de sunuyor. Bunlar arasında ücretli üyelik sistemi ”katıl aboneliği” veya bahşiş ödeme sistemi ”süper teşekkür”, ”süper sohbet” gibi özellikler sunuluyor.
Ayrıca video içine yerleştirilen sponsorlu içerikler de gelir elde etmenin bir başka formülü olarak görülüyor. Öte yandan Youtube’u işini tanıtmak ve müşterilerine ulaşmak için kullanan işletmeler de bulunuyor.
Youtube’da CEO Düzeyinde İstifa: Kararın Arkasında Ne Var?
Şubat 2023’te YouTube’ın CEO’su Susan Wojcicki istifa etmişti. İstifa kararının ”reklam gelirlerinin düşmesinden dolayı” geldiği açıklandı. Youtube, özellikle kısa video içerik türleri ile öne çıkan Tiktok ve Instagram ile mücadelesinde, reklam gelirinde geriye düşmüştü. Wojcicki, 2014’te YouTube’un CEO’su olmuştu. İstifa kararı sonrası yerini yardımcısı Neal Mohan aldı.
Youtube; yoğun rekabette yerini koruyabilmek için farklı araçları denemeye devam ediyor. Şimdilerde henüz Türkiye’de tam anlamıyla sunulmayan ancak yakında tüm dünyaya sunulması beklenen Youtube Podcast, Youtube Videonu Öne Çıkar gibi uygulamalar üzerinde çalışılıyor.
Bu çalışmalar gerçekleştiğinde Youtube videolarından tek tıkla sesli içerik (podcast) üretmek mümkün olacak. Podcast içerikleri Youtube Music uygulaması içinde sunulacak.
İsmail Mücahit Aydemir – 15.06.2023