Sosyal Medyada Kısa Videolarla Büyüyün (Reels & Shorts)
Kişisel ve kurumsal markalara sosyal medya ipuçları...
Sosyal medyada hızla büyümek, takipçilerini arttırmak, kısa zamanda geniş bir kitleye ulaşmak isteyenlerin, sosyal medyanın dinamiğini iyi anlaması gerkeiyor. Algoritma odaklı olarak düzenli içerik ürettiğinizde kısa zamanda başarılı olma şansınız yüksek oluyor.
”Peki bunu nasıl başaracağız?” diye sorduğunuzu biliyorum. Çünkü eğitimlerimde ve ajans çalışmalarımda pek çok insan bunu soruyor. Ben de bu yazıda konuyla ilgili olarak sizlere kendi deneyimlerimi de katarak süreci anlatmak istiyorum.
Günümüzde hemen herkes işini, hizmetini, kişisel ya da kurumsal markasını daha fazla insana ulaştırmak istiyor. Burada ilk akla gelen sosyal medyayı etkili kullanmak oluyor. Ama ”sosyal medyayı etkili kullanma” kavramından ne kastettiğimizi konuşalım önce.
Sizi kim niye takip etsin?
Sosyal medyayı etkili kullanmak demek sürekli olarak içerik paylaşmak demek değil. Nitelikli ve sürekli içerik üretmek, insanlarla etkileşim ve temas halinde kalmaya özen göstermek demek. Yani siz her gün bir video paylaşarak başarılı olabileceğinizi düşünmeyin. Önce hedef kitlenizi belirleyin. Yani önce ”benim içeriklerimi kimler izler?” diye sorun kendinize. Sonra o izleyecek kitlenin beğeneceği, yorum yapacağı, kaydedeceği ve dm (direkt mesaj) ile başkalarına göndereceği içeriklere odaklanın.
Hepimiz sevdiğimiz bir kaç kişiye sürekli reels gönderiyoruz. Bu çok önemli instagram için. Bir içeriğin daha fazla insana gösterilebilmesi için onun özellikle kaydedilmesi ve dm’den başkasına gönderilmesi çok önemli.
Sayfanızın işlevi ne?
Ancak ”bu mesajı 10 kişiye gönder, sevdiğine kavuş” gibi bir çağrı ile değil, insanların kendiliğinden, içgüdüsel olarak beğenme, yorum yapma ve özellikle kaydetme ve diğerine gönderme aktivitelerini yapması gerekir. Bunun için de içeriğinizin insanları bilgilendirmesi, bilinçlendirmesi, haber vermesi, eğlendirmesi gibi birtakım işlevlere sahip olması gerekiyor.
Diğer konu ise konsept ve teknik kalite. İçeriğinizin sizi dijitalde temsil eden bir kartvizit olduğunu düşünün. Onun teknik olarak da kaliteli olması son derece önemlidir. Bu sebeple ses, görüntü ve tasarım açısından kaliteli ve kusursuza yakın olmasına özen göstermek gerekli. Bu aşamada videoları telefonunuzla ve basit bir kaç ışık ve mikrofon alarak çekebilirsiniz. Açık alanda çektiğiniz videolarda ışığa çoğunlukla gerek bile olmaz. Her zaman işin kolay olanına yönelmek sizin için ideal olabilir.
Ancak doktor, psikolog, diş hekimi gibi bir meslek sahibiyseniz ve dijitalde kişisel markalaşma amacınız varsa, o zaman sizin için prestij, saygınlık, profesyonel görüntü ve estetik içerik tasarımı gerekli olur. Bu aşamada profesyonellerden destek alabilirsiniz. Biz ajansımızda bu hizmetleri veriyoruz. Hatta kamera fobisi yaşayan uzmanlar için prompter kullanıyoruz.
Özetle söylemek gerekirse:
Eğer herhangi bir işleve sahip olmayan, teknik olarak kusurlu olan, net bir hedef kitlesi olmayan bir sayfa tasarlarsanız, büyümeniz zor olacaktır. Öncelikle bu kuralları ve ana çerçeveyi belirlemeniz gerekir. Ondan sonra paylaşım türleri, paylaşım sıklığı gibi detayları düşünebilirsiniz. Unutmayın, düzenli içerik üretimi olmazsa, başarı mümkün değildir. Ben kişisel olarak örneğin psikologlara şunu öneriyorum: haftada 3-4 video paylaş. Organik olarak diğerlerinden daha çok izlenmiş olan içerikleri, özel hedef kitle çalışması ile meta business üzerinden öne çıkar. (Instagram mobil üzerinden öne çıkarmayı önermiyorum)
–
- Soru, görüş ve eğitim talepleriniz için: ismailmucahitaydemir@gmail.com’a yazabilirsiniz.
- Ajans hizmeti almak için info@aylindijital.com’a yazabilir ya da Whatsapp üzerinden 0546 967 98 73’a mesaj yazabilirsiniz.